Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2018

STUDIU UNLOCK: "Companiile se reîntorc în oraş"

D.I. Ştirile Zilei /

"Companiile se reîntorc în oraş"

Potrivit unui raport calitativ de evaluare a dezvoltării imobiliare, elaborat de compania de cercetare de piaţă Unlock Research Market pentru AFI Europe România, se remarcă o nouă tendinţă prin care companiile îşi îndreaptă atenţia, din nou, către oraş, se arată într-un comunicat remis Redacţiei.

Studiul calitativ realizat în ultimul trimestru al anului 2017 a arătat că o clădire de birouri nu reprezintă doar o locaţie, ci "este un simbol al forţei şi al caracterului unei companii".

Reprezentanţii Unlock Research afirmă un imobil de birouri "Reprezintă imaginea şi valorile companiei atât în rândul angajaţilor, cât şi în rândul clienţilor externi". Astfel, atunci când aleg un loc pentru a-şi reloca afacerea, directorii executivi analizează caracteristicile clădirii nu numai din punct de vedere tehnic, ci şi ţinând seama de nevoile şi valorile companiei şi ale angajaţilor săi.

Tal Roma, Business Development Manager al AFI Europe România, declară: "Încurajăm companiile să se relocheze în AFI Tech Park pentru ca angajaţii acestora să nu îşi mai irosească o mare parte din viaţă în trafic. AFI Tech Park, ale cărui lucrări de construcţie pentru prima clădire vor fi finalizate în luna mai a acestui an, oferă cele mai bune condiţii la o valoare justă pentru companiile mari ce au un număr considerabil de angajaţi care trăiesc în sectoarele 4, 5 şi 6. AFI Tech Park 1 are deja o rată de ocupare de aproape 40%. Clădirea de birouri este situată într-o zonă mai puţin aglomerată, aproape de centrul oraşului şi de alte zone centrale precum Izvor, J.W. Marriott, Piaţa Unirii sau Centrul Vechi. Locaţia beneficiază de mai multe mijloace de transport public în vecinătate, uşor accesibile publicului, indiferent de zona în care locuieşte, dar şi de o gamă largă de facilităţi: magazine, restaurante, farmacii, săli de sport şi centre comerciale".

Potrivit studiului, cele mai importante tendinţe care influenţează decizia relocării într-o clădire de birouri sunt următoarele:

- Noile zone în curs de dezvoltare, mai aproape de centrul oraşului, devin relevante, în timp ce platformele situate la distanţă de inima oraşului încep să îşi piardă din strălucire. Motivul se datorează faptului că angajaţii petrec mai puţin timp în trafic;

- Încorporarea amenajării peisagistice în "clădire", ceea ce presupune că fiecare clădire de birouri ar trebui să beneficieze de spaţii verzi unde oamenii pot evada şi lua o pauză de la termene limită şi tehnologie;

- Locaţii accesibile din punctul de vedere al localizării, situate în zone cât mai îndepărtate de aglomeraţie şi blocajele din trafic şi mai aproape de zonele unde locuiesc angajaţii.

În ceea ce priveşte procesul de luare a deciziilor, se pot remarca trei tipologii de companii când vine vorba despre relocarea într-o clădire nouă:

1. Cultura VIP corporativă: companii multinaţionale cu valori corporative puternice, principii şi proceduri bine definite. În mediul de afaceri corporativ, procesul decizional este centralizat, standardizat, cu reguli clare, flexibilitate mică, foarte convenţional;

2. Cultura organizaţională promovată de CEO: reprezintă afaceri dezvoltate la nivel local, de obicei de către persoane care au lucrat anterior în mediul corporativ. CEO-ul încearcă, de regulă, să reproducă mediul corporativ ca pe o modalitate prin care compania câştigă credibilitate şi prestigiu. Decizia este rezultatul unui proces autocratic, foarte personal, în funcţie de dorinţa CEO-ului;

3. Cultura antreprenorială: pot fi atât companii mari, recunoscute, înfiinţate la nivel local, cât şi companii care fac parte din mediul de afaceri internaţional, dar cu tradiţie. Antreprenorii sunt de obicei deschişi şi au o atitudine flexibilă faţă de business şi procedurile corporative. În acest mediu, procesul decizional este deschis, democratic, flexibil şi orientat către evoluţie şi noi proiecte de pionierat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Revista BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Legea

Companii

Internaţional0,0994