Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2018

STUDIU JLL:"Piaţa de birouri din Capitală a fost susţinută de firmele care nu au avut sediul în clădiri moderne"

D.I. Ştirile Zilei /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Companiile au închiriat în primul trimestru al acestui an aproape 70.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în Bucureşti, iar o treime din cerere a venit din partea firmelor care anterior au avut sediul în vile, clădiri vechi şi de mici dimensiuni sau alte spaţii decât clădiri moderne, potrivit unui raport publicat astăzi de compania de consultanţă imobiliară JLL.

Potrivit documentului, "Suprafaţa închiriată în primul trimestru de către companiile care nu au ocupat anterior spaţii moderne de birouri a depăşit 23.000 metri pătraţi, suprafaţă aproape egală cu cea înregistrată pe întreg anul trecut. Pe tot anul trecut, acest segment de cerere a reprezentat doar 7% din total".

În medie, fiecare dintre aceste companii a închiriat 2.200 de metri pătraţi, mai mult decât media înregistrată la nivelul întregii cereri, de 1.166 de metri pătraţi.

Mădălina Marinescu, consultant office department JLL România, declară: "Creşterea interesului acestor companii pentru spaţii moderne de birouri poate fi explicat prin faptul că fie spaţiile pe care le ocupau anterior nu mai corespund din punct de vedere calitativ, fie pentru că cele mai multe şi-au extins activitatea şi au avut nevoie de mai mult spaţiu. În plus, există şi cazuri, în care companiile îşi consolidează activităţile din mai multe clădiri de mici dimensiuni, într-o singură clădire modernă. În plus, aşa cum observăm din ce în ce mai multe companii reclamă dificultăţi în găsirea şi retenţia angajaţilor, iar mediul de lucru a devenit un instrument important în recrutarea angajaţilor".

Reprezentanţii JLL afirmă că zonele din Bucureşti vizate de companiile care şi-au mutat sediul în clădiri moderne de birouri au fost centru, cu peste jumătate din cerere, şi vest - 30%. Companiile din domeniul IT & C au continuat să fie cele mai active din punct de vedere al închirierilor cu peste 60% din cererea din Bucureşti, acestea fiind urmate de cele din domeniul energiei - peste un sfert din închirieri, potrivit JLL.

Studiul JLL mai relevă: "Din cele 61 de tranzacţii semnate în primul trimestru, peste jumătate reprezintă cerere nouă (contracte noi, extinderi ale suprafeţelor deja existente şi pre închirieri), respectiv 41.000 metri pătraţi. Raportat la cererea totală, aceasta reprezintă aproape 60%, spaţiile noi închiriate putând acomoda circa minim 4.100 de angajaţi. În ceea ce priveşte livrările din primul trimestru, o sigură clădire a fost finalizată în Bucureşti, respectiv Globalworth Campus clădirea 2, cu o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi".

Raportul mai arată că pentru tot anul, livrările anunţate de dezvoltatori se ridică la 230.000 metri pătraţi, comparativ cu 140.000 metri pătraţi finalizaţi în 2017. Totodată, cererea de birouri din afara Bucureştiului - Timişoara, Braşov, Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca a totalizat în primul trimestru 17.000 metri pătraţi.

Sursa citată precizează: "Aproape jumătate din cererea din afara Bucureştiului a fost înregistrată în Timişoara (8.239 metri pătraţi), în timp ce 30% din spaţiile închiriate (5.100 metri pătraţi) au vizat Cluj-Napoca. Companiile din domeniul IT, BPO şi servicii profesionale au fost cele mai active, cu aproape 60% din totalul închiriat".

Totodată, la nivelul stocului de birouri din Braşov, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca, JLL estimează că, la finele acestui an, acesta va creşte cu aproape 25%, la circa 865.000 metri pătraţi.

În acest sens, comunicatul precizează că în Timişoara, dezvoltatorii au anunţat proiecte de 83.000 metri pătraţi, în Cluj-Napoca, stocul va creşte cu 43.000 metri pătraţi, în Braşov urmează să fie livraţi 25.000 metri pătraţi, iar în Iaşi doar 9.200 metri pătraţi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Revista BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Legea

Companii

Internaţional0,0963