Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2017

ÎN TIMP CE PROIECTELE PUBLICE SUNT LA ZEROINS: "Construcţiile rezidenţiale, pe trend de creştere"

RAMONA RADU Ştirile Zilei /

INS: "Construcţiile rezidenţiale, pe trend de creştere"

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 7,6% în primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similară a anului 2016, arată un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), care mai precizează că în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2017 au fost eliberate 38.879 autorizaţii de construire.

Autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale au crescut cu 26,6% în noiembrie anul trecut, faţă de aceeaşi lună din 2016, notează comunicatul INS.

Potrivit INS, cele 3.389 autorizaţii de construire eliberate în noiembrie 2017 au fost cu 12,4% mai puţine faţă de luna precedentă.

Conform datelor INS, 60,4% din cele 3.383 de autorizaţii de construire pentru clădirile rezidenţiale, eliberate în noiembrie 2017, au vizat zona rurală.

Comunicatul indică faptul că distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în noiembrie 2017, faţă de luna octombrie 2017, în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-157 autorizaţii), Centru (-106 ), Nord-Est (-97), Nord-Vest (-96), Sud-Muntenia (-55) şi Sud-Est (-11).

Regiunea Bucureşti-Ilfov a marcat o creştere a numărului de autorizaţii (+44 autorizaţii), iar regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia a rămas la acelaşi nivel, mai transmite INS.

Conform sursei, numărul de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale s-a majorat în noiembrie anul trecut în toate regiunile de dezvoltare, comparativ cu luna similară din 2016.

Astfel, în zona Bucureşti-Ilfov au fost emise cu 360 mai multe autorizaţii, în regiunea Nord-Vest cu 106 mai multe, în Sud-Est şi Centru - cu 90, respectiv 53 mai multe autorizaţii de construire -, în zona Sud-Vest Oltenia, cu 49 mai multe autorizaţii, iar în Nord-Est, Sud-Muntenia şi Vest - cu 27, 21, respectiv cinci autorizaţii de construire în plus.

Conform INS, în primele 11 luni din 2017, numărul autorizaţiilor de construire din regiunea de dezvoltare Nord-Vest a scăzut cu 128 faţă de anul precedent., iar în regiunea Nord-Est au crescut cu 844, în Bucureşti-Ilfov - cu 716, în Sud-Est - cu 292, în Vest - cu 249, iar în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia - cu 248, respectiv 95.

În acelaşi timp, statisticile Eurostat arată că sectorul construcţiilor din ţara noastră a scăzut şi traversează o criză, generată, în special, de lipsa proiectelor de infrastructură publică, precum şi de lipsa forţei de muncă calificate.

În timp ce numărul proiectelor rezidenţiale creşte, în proiectele de infrastructură publică nu se fac investiţii.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), declara, recent, pentru Ziarul BURSA, că investiţiile publice în construirea de noi spitale rămân, încă, la nivel de planuri, iar locuinţele de tip ANL sunt tot mai puţine.

"După trei semestre de scădere a industriei construcţiilor - date publicate de instituţiile de statistică -, este evident că sectorul se află în recesiune tehnică, iar cauzele nu sunt numai financiare", a subliniat preşedintele APMCR.

Expertul în imobiliare Radu Zilişteanu consideră, de asemenea, că anul acesta ne vom lovi de unele probleme, în special de cea a finanţării, deoarece evoluţiile macro-economice indică faptul că inflaţia o să crească, dobânzile bancare se vor majora şi că am putea asista la o degradare a cursului valutar leu-euro.

Pub

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Revista BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Companii

Internaţional0,0986