Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2018

Activitatea investitorilor naţionali pe piaţa imobiliară din România reprezintă doar 4% din volumul de 960 milioane euro

M.D. Ştirile Zilei /

Activitatea investitorilor naţionali pe piaţa imobiliară din România reprezintă doar 4% din volumul de 960 milioane euro

Activitatea investitorilor naţionali pe piaţa imobiliară din România a reprezentat doar 4% din volumul de aproximativ 960 milioane euro înregistrat în 2017, în condiţiile în care achiziţiile de active imobiliare realizate de către investitorii naţionali şi transfrontalieri din cele 6 pieţe principale ale Europei Centrale şi de Est (ECE) au crescut cu 32%, conform unui raport remis astăzi.

Activitatea investitorilor naţionali pe piaţa imobiliară din România a fost cea mai redusă din regiune, media regională depăşind 18%. În Ungaria, capitalul naţional a generat aproape 40% din tranzacţiile de anul trecut, conform unui raport realizat de Colliers International.

Realizatorii raportului apreciază creşterea interesului investitorului local drept pozitivă pentru pieţele de investiţii din cele 6 state ECE, având în vedere că formarea unei baze de proprietari poate oferi stabilitate şi cunoştinţe. Această situaţie este întâlnită pe pieţele imobiliare din G10 şi Asia. Anul trecut, volumele investiţionale ale cumpărătorilor locali au atins nivelul maxim din acest ciclu în Polonia (421 mil. euro), Ungaria (708 milioane euro) şi România (35 milioane euro). Cehia a ocupat primul loc, cu un volum de 1,08 miliarde euro în 2017, care a reprezentat un procent puternic de 29% din totalul ţării, cifră în ton cu media ultimilor ani. Procentul Ungariei a crescut uşor, până la 39%, şi la fel şi al Poloniei, până la 8% anul trecut.

Anul trecut, volumele tranzacţionale asiatice şi sud-africane au scăzut faţă de anul puternic 2016, însă au rămas la un nivel bun - 1,4 miliarde euro, respectiv 1,8 miliarde euro.

Căile de acces pe piaţă pentru investitorul final sunt probabil cele mai dezvoltate în Ungaria şi Slovacia, ambele având fonduri mutuale interne diversificate care investesc în proiecte imobiliare comerciale. Pe de altă parte, acestea sunt în mare parte absente de pe cele două mari pieţe din regiune (ca număr de locuitori), Polonia şi România.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Revista BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Legea

Companii

Internaţional0,0973